За училището

Училището наше, 43-то,знания ни дава, с тях да порастем…Едно вълнуващо начало на юбилейната ни година със завещание към поколенията.Юбилейна година, в която нашето училище влиза за първи път с две учебни сгради след реставрацията на сградата на началното училище „Трайко Китанчев“, чийто наследник е нашето 43 днес. Една емблематична сграда за стара София, сграда символ на просветното дело на гр.София и възстановена с усилията на СТолична община и Район „Илинден“. Сграда получила титлата „Сграда на годината“ и Фасада на годината.

Юбилейна година, в която общността ни заслужи най-високата обществена чест да бъде тържествено поздравена и приветствана за първи път в своята история със присъствието и в словото на Президента на Република България ген. Румен Радев, г-н Иван Божилов – кмет на район „Илинден“, д-р Ваня Кастрева, началник РУО – София-град, г-н Сергей Богачев, почетен директор на 43.ОУ.

Юбилейна година, в която за своята дълга история нашето училище е за първи път е със статут на иновативно училище. С иновация без аналог в цялата страна – с иновативни и динамични учебни планове с нови учебни и интегрирани учебни предмети в посока най-съвременните тенденции в СТЕМ и СТИЙМ образованието и с основна цел ранното кариерно ориентиране на нашите ученици в професионалните направления на 21.век. Иновация, заслужила категоричното признание и почетния знак на ДАЗД „Аз гарантирам щастливо детство“ за 2021 година в категория „Значима иновация“ в конкуренция със стотици училища от цялата страна.

За първи път в своята история, нашето училище има свой химн по стихотворението на Димитър Заяков БЪДИ УЧИЛИЩЕ, подарено за 80 годишния юбилей на училището, дочакало своето време позабравено в училищния архив и превърнало се в наш химн с музиката и аранжимента на Огнян Иванов.

За първи път в своята история училището има своя кът на патрона си – поета Христо Смирненски, чийто уникален барелеф от днес ще посреща всеки ученик, родител и гост на училището в централното фоайе на основната ни училищна сграда. Барелеф, чиято история започва днес в сърцето на нашето училище, възроден от ръцете на скулптор Кирил Василев и реставриран със средствата събрани от училищната общност на Великденския ни базар.

Повече от три десетилетия директор и успешен мениджър на 43. ОУ „Христо Смирненски“ e г-н Сергей Богачев. Едва ли ще бъде пресилено да се каже, че той дари на хилядите ученици, преминали през класните стаи мъдрост, знание и обич, като по най- привлекателен начин ги запозна с изсконните ценности, усет за красивото и доброто. Голяма е заслугата му сградата на четирикласното училище „Трайко Китанчев“ да бъде предоставена отново за обучение. Реконструкцията и модернизацията са вече факт и тя отново ще бъде огласена от смях и глъчка.

От юли 2020 година начело на училището е г-жа Снежина Георгиева, след проведен конкурс и много кандидати. Нейните амбиции са да го превърне в още по-модерно, предпочитано и желано. Желаем вдъхновение, творчество и упорита работа в името на образованието!  В името на идните поколения!

На добър час по пътя на познанието!

УЧИЛИЩЕТО … ДНЕС

 За 43. Основно училище „Христо Смирненски“ в град София тази  година е наситена с особена емоция и значение. Отбелязваме 115 години от неговото създаване. Забързани в делника, ние понякога не си даваме сметка колко хубави неща се случват в нашия храм на образованието и човечността. Прекрасните слънчеви класни стаи ежедневно се изпълват от стотиците наши възпитаници. Учителите във всяка класна стая, във всеки кабинет имат на разположение кабелен интернет, мултимедия и екран, което позволява провеждането на обучението на съвременно ниво. Вероятно затова сградата отеснява за желаещите да се обучават в нея. Най-голямото наше богатство е доверието в училищната общност, където учители и родители са доброжелателни партньори в името на бъдещето.

А какво са децата – нашите ученици? Това е вечната пролет на човечеството. Пъстър букет от души и сърца, цъфтящи от доброта и благост. Те са надеждата, оптимизма, бъдещето. Потвърждение на това може да се открие в ежедневието и в празничната атмосфера, в която живеят, трудят се и творят учениците от 43. ОУ ,,Христо Смирненски“.

Учителите и учениците свято пазят и предават от поколение на поколение традициите на училището. На всяко откриване на учебна година се отслужва водосвет. На 1 ноември – Денят на народните будители се освещават училищните знамена.

На всеки 24 май венците на входовете окичват училището, а дворът е изпълнен с настоящи и бивши възпитаници. С уважение и гордост в края на всяка учебна година изпращаме поредния випуск на учениците, завършващи седми клас.

На всеки 02.юни цялото училище отбелязва денят на Ботев и загиналите за свободата на Бълтгария в училищния двор.

Много и различни са изявите на нашите ученици, мотивирани и вдъхновени от своите учители.

Като водители и мисионери учителите на най-малките откриват тайнството на познанието на азбукарчетата и с много любов провеждат празника на буквите.

 

За да се повишат уменията на нашите ученици от добри към много добри и от много добри към отлични, е необходима  упорита и всекидневна работа от страна на учителите. Затова никак не е маловажно масовото участие на нашите ученици в проекта ,,Твоят час“, защото е необходимо училището да излезе извън рамките на общоприетите досега учебни предмети и да обучава придобиването на надпредметни умения в методическата, социалната и личната област. Работата по проекти дава възможност да се придобият умения и така да се достигнат междупредметните стандарти в образованието.

 

Това е само малка част от пъстрата разнородна ентусиазирано-трудова и закачливо-усмихната кратина на живота в 43. ОУ „Христо Смирненски“.

УЧИЛИЩЕТО….УТРЕ

За всеки учител е изключителна чест и гордост да бъде част от педагогическата колегия на 43. ОУ „Христо Смирненски“.  За институция, която днес чества своята сто и петнадесета годишнина  е дълъг период на израстване и подем, през който учебното заведение упорито е завоювало своите лидерски позиции на значим образователен център. Юбилейните чествания, като кулминация на събитието, дават повод  за ретроспекция, за осмисляне на изминатия път, за творчески търсения в настоящето  и за поглед напред  към нови хоризонти. Днес се радваме на голям интерес от страна на ученици и родители,  за които 43. Основно училище  е предпочитано учебно заведение. Поради тази причина сградата изчерпа своя капацитет за увеличаване броя на обучаваните в него.