Скъпи колеги – съвременни будители,

отбелязваме  1.ноември – Ден на българските народни будители, празникът с една година по-млад от нашето училище, празникът на благодарност и  уважение към просветителите, книгата, перото, от историята на времето и в съвремието. Няма друга нация в света, която да отбелязва благодарността към просветителите си в толкова празници на просветата, образованието, културата и азбуката.

Отбелязваме го винаги скромно, тихо, без заря, без тържествена проверка, без официални лица и пищни празнични събития.

Българският учител винаги е носил  и ще носи гордо на плещите си обществото, неговите възходи, победи, падения и кризи. Образовано и развито гражданско общество може да бъде само общество, в което всички негови членове са били част от училищна общност, образовали са се.

Честит празник!

Днес, българският учител отново е в битка за общността и обществото си, но не само с непобедимото оръжие на грамотността и познанието, а и с тежестта на работата си в нездравословна среда, като поставя в краен риск собственото си здраве, за да защити правото на децата да бъдат образовани.

Поглеждайки назад с машината на времето, старите ценности са валидни и днес.

Поздравявам ви за празника с едно стихотворение, писано за нашето 43. училище през вече далечната 1989г., време на тежки и трудни промени, време на смяна на ценности и началото в изграждане на съвременното ни гражданско общество. Написаното в него е валидно и до днес.

Дали имаме готовия текст на бъдещия химн на училището, ще решим заедно.

Честит празник, горди и истински учители!

Бъдете винаги смели и достойни будители!

Честит празник!

                                                    Снежина Георгиева,

директор на 43.ОУ „Христо Смирненски“

By admin