ДА БЪДЕ ДЕН

„…разбунен вик гърми навред:

Да бъде ден! Да бъде ден!“ – Христо Смирненски, 1922

Денят е 10.01.2022…

Уникален барелеф на поета Христо Смирненски е намерен на боклука на Женския пазар в гр.София. По него е излят единственият барелеф на Смирненски, който сега може да бъде забелязан в София – този на площад “ Журналист „.

Но не пролет и химн покрай мен позвъни,

не поръси ме ябълков цвят:

пред раззинали бездни до черни стени

окова ме злодей непознат… – Христо Смирненски

Денят ще е 15.09.2022…Барелефът на Христо Смирненски си е у дома – в 43.ОУ „Христо Смирненски“. Реставриран със средства, събрани от училищната общност – деца, учители, родители, приятели на 43.ОУ на Великденски базар 2022. Горди сме! Барелефът на Христо Смирненски си е у дома, покрай него химн вече ще звъни– горд ще стои в училище за бъдни времена и достолепно ще посреща поколенията занапред, като символ на училището, символ на българската литература и култура, символ на добрия обществен пример и волята на училищната ни общност да не остави в забравата на обществената памет и столичния боклук своя патрон – българския поет Христо Смирненски. Барелефът е реставриран от скулптор Кирил Василев и е поставен в централно фоайе на 43.ОУ по повод 115-годишния юбилей на 43.ОУ. Тържественото му освещаване ще бъде на 15.09.2022г. от 9,30ч.

Изключителни благодарности на поета и общественик Атанас Капралов, директор на Национален литературен музей, с чието решение барелефът бе незабавно предоставен на 43.ОУ.Благодарности на екипа на viewsofia, който не подмина барелефа и така постави началото на пътя му към нашето училище.Благодарим ви!

Това е Смирненски!

-Поет на светлината,

изпратил ни от тъмно времесветла вест…

Животът на поета може да е кратък,

но вярата му в слънцетовълнува ни и днес.

Очите на поета – стихотворение от Георги Константинов, посветено на Христо Смирненски

By admin