За училището

Повече от три десетилетия директор и успешен мениджър на 43. ОУ „Христо Смирненски“ e г-н Сергей Богачев. Едва ли ще бъде пресилено да се каже, че той дари на хилядите ученици, преминали през класните стаи мъдрост, знание и обич, като по най- привлекателен начин ги запозна с изсконните ценности, усет за красивото и доброто. Голяма е заслугата му сградата на четирикласното училище „Трайко Китанчев“ да бъде предоставена отново за обучение. Реконструкцията и модернизацията са вече факт и тя отново ще бъде огласена от смях и глъчка.

Сергей Богачев, директор на 43 ОУ „Христо Смирненски“

Желаем на г-н Богачев здраве и спокойствие в така наречената „трета възраст“.

* * *

От началото на месец юли 2019 година директор на 43. ОУ „Христо Смирненски“ е г-жа Йорданка Даковска, а от юли 2020 година начело на училището е г-жа Снежина Георгиева, след проведен конкурс и много кандидати. Нейните амбиции са да го превърне в още по-модерно, предпочитано и желано. Желаем вдъхновение, творчество и упорита работа в името на образованието!  В името на идните поколения!

На добър час по пътя на познанието!

УЧИЛИЩЕТО … ДНЕС

 За 43. Основно училище „Христо Смирненски“ в град София тази  година е наситена с особена емоция и значение. Отбелязваме 110 години от неговото създаване. Забързани в делника, ние понякога не си даваме сметка колко хубави неща се случват в нашия храм на образованието и човечността. Прекрасните слънчеви класни стаи ежедневно се изпълват от стотиците наши възпитаници. Учителите във всяка класна стая, във всеки кабинет имат на разположение кабелен интернет, мултимедия и екран, което позволява провеждането на обучението на съвременно ниво. Вероятно затова сградата отеснява за желаещите да се обучават в нея. Най-голямото наше богатство е доверието в училищната общност, където учители и родители са доброжелателни партньори в името на бъдещето.

А какво са децата – нашите ученици? Това е вечната пролет на човечеството. Пъстър букет от души и сърца, цъфтящи от доброта и благост. Те са надеждата, оптимизма, бъдещето. Потвърждение на това може да се открие в ежедневието и в празничната атмосфера, в която живеят, трудят се и творят учениците от 43. ОУ ,,Христо Смирненски“.

Учителите и учениците свято пазят и предават от поколение на поколение традициите на училището. На всяко откриване на учебна година се отслужва водосвет. На 1 ноември – Денят на народните будители се освещават училищните знамена. На всеки 24 май венците на входовете окичват училището, а дворът е изпълнен с настоящи и бивши възпитаници. С уважение и гордост в края на всяка учебна година изпращаме поредниоя випуск на учениците, завършващи седми клас.

Много и различни са изявите на нашите ученици, мотивирани и вдъхновени от своите учители.

Като водители и мисионери учителите на най-малките откриват тайнството на познанието на азбукарчетата и с много любов провеждат празника на буквите.

Масово е и участието на учениците от начална училищна степен в състезанията на СБНУ – ,,Аз рисувам“ , ,,Аз и числата“ , ,,Аз и буквите“ , ,,Аз общувам с Европа“. Похвално е, че всяка година имаме възпитаници, класирани за национално финално състезание.

Учениците от първи до четвърти клас и тази година взеха участие в Софийския математически турнир на съюза на математиците, като двама от тях се класираха за втори кръг.

Достойно е представянето на четвъртокласниците в математическата олимпиада. За областния кръг са класирани 9 ученика. В интердисциплинарния тест ,,Знам и мога“ за областния кръг се класираха 7 ученика.

Запомняща ще остане творческата среща с писателя Марин Тачков, който разказа на учениците от начална училищна степен за творчеството си.

В детския научен център ,,Музейко“ учениците от IV клас проведоха открит урок по предмета Човекът и природата.

Много положителни емоции и удовлетворение изпитаха деца, родители и учители от сътрудничеството със Софийската опера и балет, посещавайки постановките ,,Лили и вълшебното бисерче“ и ,,Шегобишко на острова на чудесата“.

За да се повишат уменията на нашите ученици от добри към много добри и от много добри към отлични, е необходима  упорита и всекидневна работа от страна на учителите. Затова никак не е маловажно масовото участие на нашите ученици в проекта ,,Твоят час“, защото е необходимо училището да излезе извън рамките на общоприетите досега учебни предмети и да обучава придобиването на надпредметни умения в методическата, социалната и личната област. Работата по проект дава възможност да се придобият умения и така да се достигнат междупредметните стандарти в образованието.

Традиционно и масово е участието на нашите ученици в олимпиадите по български език и литература, математика, история и цивилизация, география и икономика, химия, биология и физика. Представянето им е много добро и е резултат от упорита работа за постигане на по-добри резултати.

Със самочувствие на талантливи малки художници участваха в изложба на илюстрации по приказки на Ран Босилек към читалище „Раковски“ ученици, ръководени от госпожа Лили Чорбаджийска. Те получиха книги и грамоти- доказателство за значимите им постижения. По случай 90 годишнината на читалище „Гоце Делчев“ същите ученици представиха рисунки на тема „Толерантност. Новогодишни традиции и обичаи“. Малките художници получиха грамоти, а госпожа Лили Чорбаджийска бе удостоена с плакет. При награждаването участва художника Вилиям Китанов – син на известния художник Борис Китанов – възпитаник на нашето училище.

Спортните отбори към нашето училище се представят успешно в турнирите на район „Илинден“ и тези на столично и републиканско ниво. През ваканциите и в почивните дни се организират екскурзии. Освен да отпочинат сред природата, да посетят интересни места, е особено важно, че учениците имат възможност да общуват помежду си в неформална извънучилищна  обстановка.

Това е само малка част от пъстрата разнородна ентусиазирано-трудова и закачливо-усмихната кратина на живота в 43. ОУ „Христо Смирненски“.

УЧИЛИЩЕТО….УТРЕ

За всеки учител е изключителна чест и гордост да бъде част от педагогическата колегия на 43. ОУ „Христо Смирненски“.  За институция, която днес чества своята сто и десета годишнина  е дълъг период на израстване и подем, през който учебното заведение упорито е завоювало своите лидерски позиции на значим образователен център. Юбилейните чествания, като кулминация на събитието, дават повод  за ретроспекция, за осмисляне на изминатия път, за творчески тъсения в настоящето  и за поглед напред  към нови хоризонти. Днес се радваме на голям интерес от страна на ученици и родители,  за които 43. Основно училище  е предпочитано учебно заведение. Поради тази причина сградата изчерпа своя капацитет за увеличаване броя на обучаваните в него. С голямо чувство на удовлетвореност и нетърпение очакваме  реализацията на проекта на Столична община за реконструкция  на старата сграда на училището. Стотици нови деца се очаква да престъпят училищния праг на обновеното училище през 2019 година. Новите седем класни стаи, игротека, библиотека, компютърен кабинет, физкултурен салон, ученически стол и помощни помещения ще дадат нов облик на училището и ще позволят не по-късно от 2020 година училището да стане иновативно с европейско измерение в качеството на предоставяното образование. С осъществяването на този проект  ще бъде възстановена историческата справедливост към  родолюбивите  българи, които със своите дарения  в началото на ХХ век са построили тази великолепна сграда. Това ще бъде значима инвестиция в бъдещето на 43. ОУ „Христо Смирненски“, което ще продължи да бъде духовен ваятел на бъдещите  граждани на просперища България.